29 Ocak 2009 Perşembe

Virüslerle köşe kapmaca oynuyoruz


Geçen hafta başlayan bir virüs atağına karşı koymaya çalışıyoruz ailece. Ailenin 4/3ü adeta döküldü…ancak Kaya’yı olağanüstü çabalarımızla koruduk bu dalgadan…şu yaz bir gelse artık !!!

Maya 15 Eylülden beri kısa aralıklara sürekli hasta. Geçen hafta eve taşıdığı bir virüs neticesinde; Maya 1 hafta yüksek ateşle , kocam 40,5 ateşle acilde serum takılarak ben ise 39,5 ateşle ruh gibi herkese yetişmeye çalışarak adeta döküldük. Kaya da nasibini almasın diye evde sıkı yönetim ilan ettim. Kaya odasında karantinada, odaya sadece elini yıkayıp maske takan girebilir..her gün kıyafet değiştirilir, öpmek ve koklamak yasak. Buna bir de çılgın bir emzirme maratonu eklenince …mucizevi şekilde Kaya’yı koruduk.

Bir yandan da internette araştırdım, bu çocuğu nasıl koruruz diye…

Diyor ki…

Bağışıklık sistemi en iyisini yapmaya çalışır.

Her bebek hastalanır. Bebeklerin bedeni sadece gelişimi için çok çaba göstermez aynı zamanda sağlığı için de büyük çaba sarf eder. Anne karnında annesinden almış olduğu antikorlar sayesinde, aslında mikroplarla çok iyi savaşabilecek durumdadır, fakat doğduğunun ilk 6 ayında ortalama 300 farklı virüsle tanışır ve hızlı bir şekilde bu virüsleri kapar.

Bu rakam size korkunç gelebilir, fakat değildir. Bebeğin bedeninin ilerde, başka virüslerin saldırılarına karşı baş edebilmesi ve bu savunma sistemini oluşturabilmesi için bu çalışmalara gerek vardır.

Bebeğinize mikroplara karşı savunmasında nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Gereğinden çok fazla hijyen zarar verir. Geçen senelerde yapılan araştırmalarda fazla titizliğin bazı deri hastalıkları oluşumuna yol açtığı görülmüştür.

Bununla birlikte bebeğin aşırı mikrop kapmasını da önlemelisiniz.

- Soğuk algınlığı veya başka hastalığı olan hayvanları ve kişileri bebeğinize yaklaştırmayın. Köpeğiniz varsa, dışardan geldikten sonra bebeğin odasına girmesini yasaklamalısınız, o zaman bebeğinizin bağışıklık sisteminin rahat nefes almasını sağlamış olursunuz.

- Her sabah ve akşam odayı havalandırın. Virüsler ve bakteriler sıcak ve havasız kalan yerlerde bulunmayı severler, çünkü onlar böyle ortamlarda rahatça çoğalırlar.

- Altını bağladığınız yer ve bebek küveti cilde zarar vermeyecek deterjan ve bezler kullanarak temizlenmelidir.

- Emzirmeden, banyo aldırmadan ve altını değişmeden önce hemen ellerinizi yıkamalısınız.

- Bebeğinizle birlikte bol bol temiz havaya çıkın. Temiz hava bebeği daha çabuk güçlendirir ve direnç sisteminin daha hızlı oluşmasını destekler. Fakat dışarı çıkarken sıcağı ya da soğuğu göz önüne alın ve doğru kıyafetler giydirin.

- Bebeğinizi bol bol sevin, ona yumuşak ve sevgi dolu yaklaşın, ilginizi üzerinden eksik etmeyin ki, küçük ruhu mutlu olsun ve mutlu kalsın. Mutlu bir ruh bağışıklık sisteminin en sağlam dayanağıdır.

0 yorum: